Hawthorn House / Chan Architecture

first_img Australia ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/600829/hawthorn-house-chan-architecture Clipboard Projects ArchDaily Houses Photographs:  Folded Bird Photography (Brendan Finn)Builder:Finney ConstructionsStructural Engineer:Jonicha Consulting EngineersBuilding Surveyor:Wilsmore Nelson GroupProject Team:Anthony Chan, Michelle NgCity:HawthornCountry:AustraliaMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Folded Bird Photography – Brendan FinnRecommended ProductsEnclosures / Double Skin FacadesRodecaRound Facade at Omnisport Arena ApeldoornDoorsSky-FrameInsulated Sliding Doors – Sky-Frame ArcCeramicsGrespaniaWall Tiles – Wabi SabiCeramicsApavisaTiles – JewelsText description provided by the architects. Renovating and extending a typical Victorian terrace always poses a unique set of challenges. The blocks are often long and narrow, with a symmetrical arrangement of period-style bedrooms at the front of the house divided by a central corridor, leading out to a small lean-to structure that was typically constructed in the 1960s and 70s. This creates a house that has the ‘nice’ part of the house at the front, whereas the rear living spaces are often small, dark, cramped and often awkwardly planned.Save this picture!© Folded Bird Photography – Brendan FinnSo the main challenges with any extension such as this are firstly how to seamlessly transition from the old part of the house to the new, and how to create a sense of spaciousness and light in the new living spaces, whilst sill respecting the original building.Save this picture!© Folded Bird Photography – Brendan FinnOur approach was to firstly separate the new and the old via the insertion of a black timber-lined box, containing the two bathrooms on both sides accessed via hidden doors. This created a clear visual break between the new and the old, as well as create a sense of drama when one walks through the dark corridor with the lowered ceiling into the new light-filled living space.Save this picture!© Folded Bird Photography – Brendan FinnThe new living area opens up towards the garden, via a raked ceiling and fully openable stacker doors to allow the backyard to be part of the house, allow sunlight to penetrate into the living spaces in the winter months, and allow for natural ventilation to run through the entire house.Save this picture!© Folded Bird Photography – Brendan FinnWhilst the living, dining and kitchen areas are part of the same area, they have been defined by the pendant light fittings, furniture and soft floor furnishings.The material palette was carefully chosen to provide softness and warmth to the clean lines of the design, by using natural materials such as plywood on the ceiling, the sheer linen curtains and the blackbutt flooring. At the same time the detailing was carefully considered via concealed pelmets for furnishings and lighting, concealed fixings of ceiling linings, flooring and joinery, and minimal use of handles so as to not distract from the form and expression of the design.Save this picture!Floor PlanSave this picture!Floor PlanFrom a sustainability perspective, passive design principles were adopted throughout, including shaded double glazed windows to the north preventing heat in the summer and allowing sunlight in the winter, large openable windows on opposite ends of the house for natural ventilation, recycling water from the roof and laundry, solar panels to generate power and extensive insulation and sealing to prevent heat loss.   This all combines to create a dwelling that requires almost no artificial heating or cooling.Save this picture!© Folded Bird Photography – Brendan FinnOften the simplest concepts require the most consideration to allow the ideas to flow through from the overall vision to the smallest details.   Simple clean lines with carefully detailed junctions, a balanced selection of materials and colours, proper orientation and integration of sustainability principles can create a home that is modern, comfortable, and most importantly, livable.Project gallerySee allShow lessNew York to Complete First Prefabricated “Micro-Apartments” this YearArchitecture NewsVideo: Tour Through Trahan Architects’ Sculpted Louisiana Sports Hall and MuseumVideos Share Save this picture!© Folded Bird Photography – Brendan Finn+ 13 Share CopyAbout this officeChan ArchitectureOfficeFollowProductWood#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesRefurbishmentRenovationExtensionHawthornHousesRefurbishmentRenovationAustraliaPublished on February 24, 2015Cite: “Hawthorn House / Chan Architecture” 24 Feb 2015. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogSinkshansgroheBathroom Mixers – FocusGlass3MInterior Finishes at U.S. Bank StadiumPartitionsSkyfoldMarkerboard Finish for Folding WallsFiber Cements / CementsSwisspearlFiber Cement Cladding Panels in B66 Business CenterMembranesEffisusFaçade Protection – Breather+Metal PanelsSculptformClick-on Battens in WestConnex M8 JunctionPanels / Prefabricated AssembliesBruagBack-Ventilated Facades – CELLONTiles / Mosaic / GresiteMargresPorcelain Tiles – Linea CosmosGlassDip-TechCeramic Printing for Public TransportationAcousticSchöckStaircase Insulation – Tronsole®Porcelain StonewareApavisaSlabs – Wild ForestBulbs / SpotsAmbiance LumiereLighting – ZetaMore products »Read commentsSave世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream “COPY” “COPY” Hawthorn House / Chan ArchitectureSave this projectSaveHawthorn House / Chan Architecturecenter_img 2014 Year:  Hawthorn House / Chan Architecture Architects: Chan Architecture Year Completion year of this architecture project Photographs CopyHouses, Renovation, Extension•Hawthorn, Australia 2014 ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/600829/hawthorn-house-chan-architecture Clipboard Year: last_img