Malvern 01 – Courtyard House / Dan Webster Architecture

first_img Marcon Tedesco O’neill Consulting Engineers Structural Engineer: 2016 Australia Building Surveyor:SWP PartnersArchitect In Charge:Dan WebsterCity:MalvernCountry:AustraliaMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Jack LovelRecommended ProductsWoodEGGERWood-based materials in EGGER HeadquartersPorcelain StonewareCeramiche KeopeCeramic Tiles – BackWoodBlumer LehmannFree Form Structures for Wood ProjectsCeramicsTerrealTerracotta Baguettes in Vork CenterText description provided by the architects. This new home is in Malvern, and sits on a tight lane, with small street setbacks to most properties, with a sense of inner city living. This home replaced a single storey weatherboard miner’s cottage, and attempts to provide an improved use of the land, with a two storey home plus a basement.Save this picture! The clients father was an architect, so the clients did not require any convincing of the importance of engaging an architect, and the value that can be added by working through the design process with one.  The clients were already aware of the softer elements of design – for example, orientation, prevailing winds, natural light and passive solar design.  The ground floor was designed to open its main entertaining and living spaces to the north, creating a sun filled courtyard, perfect for their lifestyle.Save this picture!© Jack Lovel The street elevation angles away from its neighbour in towards the site, to open up the visual presence of the facade, and not impose on the street. In a developing pocket in Malvern, the design of this home has taken into consideration the evolving nature and varied styles of residential architecture to its immediate surrounds, proposing a simple but timeless material palette. Save this picture!© Jack Lovel Being conscious of the visual bulk of a two storey home in this street was important, so the basement has been used to incorporate more amenity than a typical basement, reducing the program to the first floor, and hence the size of the home above ground.  This also provides greater flexibility for the owners, with multiple zones being created throughout the home for children in late high school and early university. Save this picture!The street only carries one way traffic, and there is no on street parking, so a single parking space has been provided for casual parking in the front yard.  Cars can pull their noses in under the cantilevered timber clad form, screening the western sun to the casual office space on the stair landing.Save this picture!© Jack LovelThe home was completed in August 2016, since when the clients have moved in, and are living in their home.  The home gives the clients the flexibility they were after, with their three adult children, and the ability for them to have their own separate spaces.  Connectivity between the inside and the outside was really important to the client, which the design caters for.  The courtyard runs down the northern boundary (side), accessible from the master bedroom, kitchen, dining and living areas.Save this picture!© Jack LovelProduct Description. The timber screen to the front of the home, softens the appearance of the front façade, and adds a natural element to the overall composition.  Over time, this timber is going to be left to grey out, so that it suits the overall tones of the rest of the home.One of the challenges with this project was to create a home that looked contemporary and edgy, yet timeless.  The vertical silvertop ash battens achieves the aesthetic required from the front, but also provides a practical screening from the sun for the study. Project gallerySee allShow lessFact-Finding Mission to Germany: Energy Efficiency in BuildingsEventWinners Revealed in Competition to Redesign Mumbai’s Maharashtra Nature ParkArchitecture News Share Architects: Dan Webster Architecture Area Area of this architecture project Landscape Architecture: Malvern 01 – Courtyard House / Dan Webster ArchitectureSave this projectSaveMalvern 01 – Courtyard House / Dan Webster Architecture “COPY” ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/803318/malvern-house-01-dan-webster-architecture Clipboard Photographs Manufacturers: ROGER SELLER, Inframe, ROYAL OAK FLOORS, Radial Timbers Nathan Burkett Landscape Design Malvern 01 – Courtyard House / Dan Webster Architecture Houses Photographs:  Jack Lovel Manufacturers Brands with products used in this architecture project CopyHouses•Malvern, Australia Area:  590 m² Year Completion year of this architecture project Projects Year:  ArchDaily CopyAbout this officeDan Webster ArchitectureOfficeFollow#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesMalvernAustraliaPublished on January 24, 2017Cite: “Malvern 01 – Courtyard House / Dan Webster Architecture” 24 Jan 2017. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogPanels / Prefabricated AssembliesTechnowoodGRP Siding Façade SystemPlasticsMitrexSolar SidingMetal PanelsAurubisCopper Alloy: Nordic RoyalSystems / Prefabricated PanelsKalwall®Translucent WalkwaysPanels / Prefabricated AssembliesIsland Exterior FabricatorsSpecialty Facade SystemsLightsLouis PoulsenLamps – LP Slim BoxWoodBruagAcoustic Panels with LEDTiles / Mosaic / GresiteHisbalitMosaic Tiles – Palm SpringsMineral / Organic PaintsKEIMBlack Concrete – Concretal®-BlackSuspension SystemsMetawellAluminum Panels for Smart CeilingsDoorsGorter HatchesFloor Door – Fire RatedBricksDEPPEWaterstruck Bricks – 1622/1635ekws DFMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/803318/malvern-house-01-dan-webster-architecture Clipboard Save this picture!Courtesy of Dan Webster Architecture+ 11 Share “COPY”last_img