PD House / WAATAA

first_imgArchitects: WAATAA_we are all together around architecture Area Area of this architecture project 2018 Photographs:  WAATAA PHOTOGRAPHY!Save this picture!© WAATAA PHOTOGRAPHY!Recommended ProductsFiber Cements / CementsULMA Architectural SolutionsPaper Facade Panel in Leioa School RestorationMetallicsTECU®Copper Surface – Classic CoatedFiber Cements / CementsDuctal®Ductal® Cladding Panels (EU)Fiber Cements / CementsRieder GroupFacade Panels – concrete skinText description provided by the architects. In this project, the context as a proto-element of the architectural process is especially relevant since it is very rich, becoming even complex in the relation between the several constraints that are inherent in it.Save this picture!© WAATAA PHOTOGRAPHY!Although located in a consolidated urban environment, two distinct realities are distinguished in the adjacent sites. In one, a small massive block of flats emerges. In the other, a single-family dwelling with a garden typically cultivated as if it were located in a rural environment.Save this picture!© WAATAA PHOTOGRAPHY!Thus, in a narrow terrain, with a rectangular configuration and a practically leveled topography, the house is drawn according to the context alignments, assuming itself as the point of transition between both realities; the house that builds a new relationship between the different typologies, constructive methods, languages and ways of living; the house that manages contrasts and materializes in itself the same contrasts.Save this picture!Longitudinal SectionOn the ground floor, and taking into consideration the width of the plot, it is chosen to place the house at the plot limit, as if it were a wall, in order to gain empty space for the patio area. Glazed facades are created to the north and south to amplify the notion of space and allow a permeability between interior and exterior. On the contrary, to the west the dwelling seeks privacy, building a kind of barrier to protect it from the reality that lies there. In continuity with the surroundings and in order not to over-massify the house, we choose to create a completely separate annex that houses the garage and the technical areas.Save this picture!© WAATAA PHOTOGRAPHY!On the upper floor, and in contrast to the lower level, the house focuses much more on itself. The constructed volume positions itself centrally in relation to the plot as if it were simply resting in equilibrium. The windows are carved from the volume, opening up as balconies to the more calm and serene adjacent reality. It prevails the notion of privacy and protection of the external reality, with the aim of establishing a home that favors both social interaction and the introspection of the individual. Projects Year:  Houses Portugal PD House / WAATAASave this projectSavePD House / WAATAA “COPY” CopyAbout this officeWAATAA_we are all together around architectureOfficeFollowProductConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesTondelaPortugalPublished on February 05, 2019Cite: “PD House / WAATAA” [Casa PD / WAATAA] 05 Feb 2019. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogPartitionsSkyfoldChoosing the Skyfold Wall for Your SpaceGlass3MSun Control Window Film in MarkthalBathroom AccessorieshansgroheBath & Shower ThermostatsCabinetsFlorenseCabinet – FloAirWood Boards / HPL PanelsBruagStair Railing – CELLON®LightsLouis PoulsenOutdoor Lighting – Flindt GardenBathroom AccessoriesBradley Corporation USAHigh Speed Hand Dryers – Aerix+BoardsForestOneLaminate – EGGER laminatesAcousticSchöckStaircase Insulation – Tronsole®Metal PanelsRHEINZINKPanel Systems – Horizontal PanelWall / Ceiling LightsA-LightAccolade Wall Light at River Dental OfficeBricksStröherClinker Brick Slips – StiltreuMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Photographscenter_img Area:  215 m² Year Completion year of this architecture project CopyHouses•Tondela, Portugal “COPY” ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/895892/pd-house-waataa Clipboard Project gallerySee allShow lessPike Place MarketFront / The Miller Hull PartnershipSelected ProjectsOriba Store / André Sumida + Joana EspinhaSelected Projects Share PD House / WAATAA ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/895892/pd-house-waataa Clipboard Save this picture!© WAATAA PHOTOGRAPHY!+ 25Curated by Pedro Vada Share ArchDailylast_img